Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stad Geel lanceert nieuw handhavingsplan voor veilige en groene leefomgeving

Stad Geel kondigt de lancering van haar vernieuwde handhavingsplan aan. De gemeenteraad van donderdag 20 juni keurde het plan goed dat de richtlijnen uitzet die bijdragen aan een veilig, groen en leefbaar Geel.

Het nieuwe plan focust op een goede ruimtelijke ordening en het aanpakken van de huidige klimaatuitdagingen. Handhaving is geen doel op zich. Het is een middel om van de stad een aangename plaats te maken om te wonen en te leven. De focus van het plan ligt in de eerste plaats op overleg met de inwoners en het herstel van de omgeving. Hiervoor kiest de stad voor een proactieve en sensibiliserende aanpak.
 

Geel zet zich in om een omgeving te creëren waarin veiligheid, groen en leefbaarheid centraal staan. Het nieuwe handhavingsplan is een belangrijke leidraad om de naleving van ruimtelijke ordening en milieuregels te waarborgen.

De nieuwe aanpak focust op een aantal belangrijke prioriteiten zoals ontharding en vergroening. “De stad heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. Wij zijn verantwoordelijk voor de regels, de visie en een duurzame inrichting van het openbaar domein. Toch is het zeker ook een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij de door de stad goed geïnformeerde  inwoners een cruciale rol spelen”, vertelt Bart Julliams, schepen van vergunningenbeleid.

 

Proactieve aanpak, sensibilisatie en herstelgericht overleg

 

Het doel van het handhavingsplan is niet om mensen te beboeten, wel om door overleg met de inwoners de omgeving te herstellen. Het plan legt ook de focus op een proactieve aanpak en sensibilisatie. Mensen kunnen veel ellende besparen door op voorhand na te gaan of ze een vergunnings- of meldingsplicht hebben bij een ingreep aan of rond hun huis en daar wil de stad haar inwoners bewust van maken. Door in overtreding te gaan, riskeren mensen niet enkel dat ze hun werk ongedaan moeten maken, ze riskeren ook een gerechtelijke of bestuurlijke procedure en een boete. Dat wil de stad met haar nieuwe handhavingsplan zoveel mogelijk vermijden.

Daarnaast is het ook steeds mogelijk om niet-vergunde constructies of aanpassingen alsnog te regulariseren als ze wel voldoen aan de bouwvoorschriften. Het opstellen van processen-verbaal en het opleggen van sancties zoals herstelvorderingen of bestuurlijke maatregelen, zijn pas een allerlaatste stap wanneer overleg geen constructieve resultaten oplevert.

 

Prioriteiten en thema’s van het handhavingsplan

Omdat het niet haalbaar en ook niet wenselijk is om alle overtredingen op vlak van ruimtelijke ordening en milieu te handhaven, werkt de stad aan de hand van prioritaire thema’s. Zo kunnen de stadsdiensten garanderen dat ze overtredingen van dezelfde aard steeds op gelijke manier behandelen. Behoort een overtreding tot meerdere thema’s? Dan krijgt deze een hogere prioriteit.

De focus ligt onder andere op het voorkomen en aanpakken van overtredingen die een negatieve impact hebben op het klimaat. Voorbeelden hiervan zijn overmatige verharding van tuinen, wat kan leiden tot wateroverlast en overstromingen, en het rooien van bomen of bossen, wat schadelijk is voor de biodiversiteit.

De prioritaire thema’s zullen ook aan de basis liggen van toekomstige sensibiliseringscampagnes. “Het vorige handhavingsplan dateert van 2019 en was dringend toe aan een update om de huidige uitdagingen aan te kunnen”, vertelt schepen Julliams. “Met het vernieuwde plan zijn we beter uitgerust om onze stad groen, aantrekkelijk en levendig te houden.”

Deel dit artikel